Na pierwsze śniadanie najmłodsza siostrzenica preferuje mleczko. Mleczko z dodatkami, albo dodatki z mleczkiem. Co w tym teamie darzy większą atencją trudno orzec, ale biada temu, kto tego duetu rankiem nie zaserwuje.

Na powierzchni białego płynu wypełniającego miskę dziecięcia musi być kolorowo, wzorzyście i chrupiąco. A cały ten miszmasz niezmiennie okrasza dodatek miodu i to nie byle jakiego, ale z najlepszej (podkarpackiej/kaszubskiej) ekologicznej pasieki.

Jednym z ulubionych mlecznych pływaków dziecięcia jest kolorowa granola, a im więcej zawiera liofilizowanych owoców i różnych gatunków orzechów tym bardziej jest pożądana.

Miseczka z jogurtem i granolą

Bohaterka naszego dzisiejszego wpisu, prawdziwa gwiazda telewizyjna (gościła W pokoju na poddaszu), pod żadnym względem nie ustępuje modelowym produktom występującym w reklamach. Nasza bohaterka pokonuje je w przedbiegach zarówno składem, kolorem jak i smakiem. Do tego dzięki grupie zakupowej jej składniki w 100% pochodzą z gospodarstw ekologicznych i do tego nie zawierają glutenu.

W sesji zdjęciowej kolorowa granola wystąpiła w towarzystwie kremowego jogurtu, ale doskonale dogaduje się zarówno z kefirem jak i mlekiem roślinnym.

Słoik z granolą, w tle słoik z płatkami owsianymi

Ingrediencje:

  • 250 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 125 g miodu
  • 75 g pasty orzechowej lub migdałowej
  • 45 g cukru Demerara lub Muscovado
  • 45 g masła klarowanego
  • duża szczypta soli
  • 125 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 70 g pistacji
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g nasion sezamu/słonecznika
  • 50 g łuskanych nasion konopi siewnej
  • ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
  • owoce liofilizowane/rodzynki/żurawina – dodatki opcjonalne wedle gustu

Utensylia:

  • garnek
  • waga
  • duża blacha
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

Pierwszy etap przygotowań

Wszystkie orzechy należy pozbawić łusek. Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami łuskanych, ten etap z radością możemy pominąć. Waga orzechów wchodzących w skład granoli podana jest po wyłuskaniu.

Drugi etap

Orzechy laskowe pozbawiamy brązowej skórki, przez podprażenie lub blanszowanie. Dokładną instrukcję jak to zrobić podaje niezastąpiony Karol Okrasa. Aby dwa razy nie nagrzewać piekarnika orzechy laskowe można podprażyć z wyprzedzeniem przy okazji innych wypieków, ściąganie skórek nie idzie bowiem tak błyskawicznie jak na podlinkowanym filmie.

Produkcja właściwa

W garnku umieszczamy masło klarowane, miód i przyprawy. Podgrzewamy do rozpuszczenia i wymieszania składników.

W misie umieszczamy płatki owsiane, pastę orzechową, cukier oraz pozostałe orzechy i nasiona. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Granolę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę/brytfannę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i zapiekamy prze 30-35 min. Co 10 min mieszamy i sprawdzamy stan wypieczenia granoli. Gdy będzie odpowiednio rumiana wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy.

Ostudzoną granolę mieszamy z owocami liofilizowanymi/rodzynkami/żurawiną. Warto przygotować różne kolorowe dodatki i podzielić na porcje o różnych smakach.

© foto Anna Cerzniewska

To kolorowe antydepresyjne danie możemy z powodzeniem serwować jako śniadanie lub przekąskę. Granola wypada idealnie w każdej roli.

Buon appetito.
A.C.