Chętnie jednak wykorzystuję wszelkie receptury less waste. Z radością powitałam więc możliwość wyciskania soku ze wzmiankowanego anansowego głąba. Sok z rdzenia zawiera chyba więcej bromelainy, która jakoś przydaje się w syropie przeciwkaszlowym. Prawdopodobnie, jak każdy enzym trawienny, zjada to co organizmowi nieprzydatne – na przykład stany zapalne.
ananas jesienno-zimowy
Aby zrobić sok przeciwkaszlowy wystarczy:
- 1 szklanka soku z ananasa z rdzeniem
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- łyżeczka sproszkowanego imbiru równa 6 cm świeżego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli i kurkumy
- łyżka miodu
Specyfik po wymieszaniu pije się w ilości 1/4 szklanki do 3 razy dziennie.
ananas do zadań specjalnych
Kolejnym pomysłem było wykorzystanie wszystkich obierek do przygotowania octu wykorzystywanego podczas sprzątania. Przepis na ocet taki jak w przypadku innych roślin. Ważne, by dać szanse owocom zmienić się w ocet bo sprzątanie cukrem wychodzi dość słabo. Ocet ananasowy mieszam z octem cytrynowym i mole spożywcze nie mają szans w szafkach wymytych taką mieszanką.
tepache
Przygotowując ocet z ananasa nie wpadłam na to, że można przyrządzać z niego fermentowany napój. Dopiero nazwa tepache i jej wyjaśnienia w sieciskłoniły mnie do zatrzymania fermentacji nim powstanie ocet. Jako, że bardzo lubię kefir wodny i kwas chlebowy, tepache mnie urzekł(o). Popijam, pogryzam pływające kawałki owocu i niestraszne mi będą w tym roku upały.
- litr wody
- laska cynamonu
- pół szklanki cukru
- wszystko zagotować
- i ostudzić
- zalać dobrze wyszorowane obierki z ananasa
- dodać kolejny litr wody
- w słoiku zabezpieczonym gazą
pozwolić na fermentację ok. 3 dni - pić schłodzone
- momżna dodać owoce