Na czym polega ekologiczne podejście do żywności? Zaczyna się rolnika, który szanuje glebę, nie zabija jej dla chwilowego zysku. Uprawa, hodowla prowadzona z szacunkiem dla środowiska nie prowadzi do zatrucia wód, rzek, nie powoduje suszy, nie żywi się cierpieniem. Wymaga za to pasji, wielu umiejętności, wiedzy, cierpliwości, teraz także dostosowywania się do zmian klimatu.

Im więcej bezosobowych wielkoobszarowych monokultur, tym mniej zdrowego, smacznego pożywienia. I nie ma, zawłaszcza w tym dniu, tłumaczenia, że tylko tak można wyżywić ludzkość, wystarczy nie marnować zasobów.

Przyjmowane strategie mogą długo i bezowocnie głosić konieczność ograniczenia stosowania nawozów czy innej agresywnej chemii rolniczej. Póki monokultury czy hodowli przemysłowej, póty podatności na choroby.

Handel dyktuje warunki przecząc zdrowemu rozsądkowi. Produkty spożywcze z natury nietrwałe mają być takie, by długo zalegały półki wielkopowierzchniowych sklepów.

Efekt ciągle ten sam – kiepska jakość żywności docierającej do konsumenta. Zdołaliśmy otrzymać chleb bez smaku i konsystencji, za to z ekstra dodatkiem glutenu, choć wcześniej wystarczył ten naturalnie zawarty w ziarnach. Jabłka o twardej skórce z mączystym miąższem, który smak jest płasko słodki. Pomidory są LSL (Long Shelf Long), ale za to smak zniknął, gałązka ma imitować zapach.

Kupujący, którzy deklarują wyrzucanie żywności, jako podstawowy powód wskazują jej zepsucie (65,2%). Jest to jednak w części konsekwencja niskich standardów produkcji takich produktów jak:

  • pieczywo – z różną częstotliwością wyrzuca je 62,9% Polaków
  • świeże owoce – 57,4%
  • warzywa nietrwałe (rzodkiewka, pomidory, ogórki) – 56,5%
  • wędliny – 51,6%

Powyższe dane pochodzą z Raportu Federacji Polskich banków Żywności Nie marnuj jedzenia 2020

© foto Anna Cerzniewska

Grupa zakupowa w stodole zaopatrując się w produkty ekologiczne płaci drożej, więc każdy zakupy rozsądnie planuje. Niektórzy z nas układają produkty w lodówce na zasadzie FIFO, co uniemożliwia przeterminowanie się nabiału. Sezonowe produkty kupowane w większych ilościach przetwarzamy.

A dodatkowo w naszej witrynie publikujemy wpisy rozwiązania eco freaka oraz przepisy less waste, ostatnio na wytrawne gofry z wytłoczyn.