stos warzyw skłania
do jedzenia
i przetwarzania
😉

Pełnia lata. Już nie tylko jasne zielenie sałaty i głębsze odcienie ogórkowych garniturów. Wystarczy na moment spuścić wzrok z papryki, a zmienia ona kolor na żółty, później czerwienieje. Różnobarwne i różnokształtne pomidory leżakują, co nadaje im charakteru. Stos warzyw zmieni się wkrótce w kolejne posiłki i wypełnienie słoików.

  • fioletowa papryka, w wyniku testów przeznaczona do jedzenia na surowo, plan na sałatkę szopską
  • równe części papryki zielonej, czerwonej i żółtej trafią do słoików
  • z pomidorów lima powstała już passata na lecsó z zieloną papryką
  • nadmiar sosu trafił do słoików
  • ostatnie papryki to materiał do faszerowania

Szybko się o tym pisze, a zajęcia w kuchni będzie zapewne na kilka dni.

Papryka i pomidory należą do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!

papryki i pomidory