stos warzyw skłania
do jedzenia
i przetwarzania
😉
Pełnia lata. Już nie tylko jasne zielenie sałaty i głębsze odcienie ogórkowych garniturów. Wystarczy na moment spuścić wzrok z papryki, a zmienia ona kolor na żółty, później czerwienieje. Różnobarwne i różnokształtne pomidory leżakują, co nadaje im charakteru. Stos warzyw zmieni się wkrótce w kolejne posiłki i wypełnienie słoików.
- fioletowa papryka, w wyniku testów przeznaczona do jedzenia na surowo, plan na sałatkę szopską
- równe części papryki zielonej, czerwonej i żółtej trafią do słoików
- z pomidorów lima powstała już passata na lecsó z zieloną papryką
- nadmiar sosu trafił do słoików
- ostatnie papryki to materiał do faszerowania
Szybko się o tym pisze, a zajęcia w kuchni będzie zapewne na kilka dni.
Papryka i pomidory należą do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!