składniki

  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 40 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g roztopionego masła
pacakes na talerzu, obok truskawka, w dzbanuszku przecier owocowy

Używam mleka owsianego. Składniki suche mieszam w  jednej misce, mokre w drugiej. Mokre wlewam do suchych. Mieszam tylko do połączenia. Nie można mieszać zbyt długo ani energicznie, by zminimalizować tworzenie się siatki glutenowej.
Specjalnie do pancakes mam dwie małe patelenki, o zgrozo, z powłoką teflonową. Piekę jednocześnie dwa placki.
Ulubiony sposób serwowania w naszym domu to połączenie z syropem daktylowym lub musem daktylowym. W sezonie koniecznie z przecierem truskawkowym.