Zgodnie z zapowiedzią kilka różnych wersji o tłuszczach trans. Na pewno tłuszcze trans powstają też w procesie częściowego (!) utwardzania tłuszczu (uwodornienia) podejmowanego w celu zapobiegania utlenianiu. Aby stwierdzić ile ich jest w produkcie można sięgnąć na stronę izomery.pzh.gov.pl

W kwestii powstawania izomerów trans podczas smażenia w domu trwa zabawa w chowanego. Możemy wybrać czemu dać wiarę na podstawie zestawienia badań.

Tłuszcze trans nie powstają podczas smażenia (1)

Kwasy tłuszczowe trans mogą powstawać tylko w drastycznych warunkach ogrzewania, np. podczas ogrzewania oleju w wysokich temperaturach lub ponownego wykorzystania oleju wielokrotnie. (2)

Sugerowane do smażenia są oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i o niskiej zawartości NKT. (4)

Jeśli chcemy, możemy znaleźć potwierdzenie, że zawartość TFA wzrasta znacząco podczas smażenia ale są to wartości nadal niskie. Czytając dalej natkniemy się nawet na zjawisko izomeryzacji w temperaturze 1800C w czasie 30 minut. (3)

Moja ulubienica 😉 przedstawiona we wcześniejszym wpisie twierdzi, że ilość izomerów trans zależy od ilości kwasów omega 3 i 6 w użytym oleju. (5)

pączki wolne od tłuszczów trans
© foto Anna Cerzniewska

1 Bhat S, Maganja D, Huang L, Wu JHY, Marklund M. Influence of Heating during Cooking on Trans Fatty Acid Content of Edible Oils: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2022 Apr 2;14(7):1489. doi: 10.3390/nu14071489. PMID: 35406103; PMCID: PMC9002916.

2 Szabo Z, Marosvölgyi T, Szabo E, Koczka V, Verzar Z, Figler M, Decsi T. Effects of Repeated Heating on Fatty Acid Composition of Plant-Based Cooking Oils. Foods. 2022 Jan 12;11(2):192. doi: 10.3390/foods11020192. PMID: 35053923; PMCID: PMC8774349.

3 tamże

4 tamże

5 https://mojasymbioza.pl/2018/07/uwodornione-roslinne-tuszcze-trans-twoj.html/