gotowa nalewka i składniki: czosnek i cytryna
© foto Anna Cerzniewska

Wirusy szaleją na równi z pogodą. Świąteczne rodzinne imprezy cokolwiek nadwątliły odporność, nie tylko dzieciaków. Pora zatem na przepatrzenie zapasów czosnku, które nagromadziliśmy w erwuesowym sezonie dostaw. Część z pewnością zaczyna już kiełkować. Przed świętami dotarły do nas świeżutkie cytrusy z ekologicznej plantacji na Sycylii, więc najwyższy czas na wykonanie bezalkoholowej nalewki czosnkowej na odporność.

Z podanej proporcji wychodzi 250 ml nalewki. Przy większym zapotrzebowaniu warto więc zrobić odpowiednio więcej.

Ingrediencje:

  • 12 średnich ząbków czosnku
  • 1 duża cytryna In Campagna
  • 200 ml przegotowanej, chłodnej wody
  • 1 łyżeczka miodu Eko-barć  – opcjonalnie

Utensylia:

  • 2 słoiki
  • praska do czosnku
  • butelka 250 ml (lub kilka)

Wykonanie:

Czosnek obrać i wyciąć zielone części jeśli już kiełkuje. Rozdrobnić, najlepiej przeciskając przez praskę do czosnku. Włożyć do słoika i dodać 100 ml wody.

Wycisnąć sok z cytryny. Wlać do drugiego słoika i dolać 100 ml wody. Można dodać łyżeczkę miodu.

Odstawić wszystko na 12 godzin.

Po tym czasie wymieszać zawartość obydwóch słoików, przecedzić. Jeśli będzie tego mniej niż 250 ml to uzupełnić wodą. Rozlać do buteleczek.

Przechowywać w lodówce. Pić 1-2 razy dziennie, wyłącznie po jedzeniu; dorośli po 1 łyżce, dzieci po 1 łyżeczce.

cytryna, główka czosnku i obrane ząbki na desce z łupka, widok z góry
© foto Anna Cerzniewska

Buon appetito.

A.C.