Spożycie ziemniaków w kraju nad Wisłą spadło w ciągu ostatnich 20 lat z 8 kg/miesiąc na osobę poniżej 3 kg. Zjadamy więc średnio 36 kg rocznie, a inni mieszkańcy UE 24 kg. Z czego prawie 9,6 kg spożywają w formie frytek i chipsów. W Polsce 9 kg w tych produktach.
100 g ziemniaków to 76,7 kcal, frytki 311,9 kcal i chipsy 536,1 kcal Dalej bawiąc się matematyką, średnio we frytkach i chipsach statystyczny Polak przyjmuje 38 160 kcal, a można je wybiegać w 61 godzin

typ A – sałatkowy

nie rozgotowują się, używać można do sałatek, zup, zapiekanek oraz smażenia, odmiany np. Denar, Lord

typ B – ogólnoużytkowy

nadają się zarówno do sałatek, zapiekanek i zup, jak również kopytek oraz jako dodatek obiadowy, odmiany np. Bellarosa, Gala

typ C – mączysty

miąższ po ugotowaniu jest sypki i suchy, sprawdzi się do frytek, puree oraz placków ziemniaczanych, odmiany np. Bryza

typ AB czyli pośredni

sałatkowy i ogólnoużytkowy – np. Vineta

egzaminujemy ziemniaki

  • przekroić ziemniaka na pół
  • potrzeć połówki o siebie
  • obserwować zmiany na powierzchni

jeśli między połówkami pojawi się płyn to odmiana twarda (A) jak na zdjęciu, gdzie na połączeniu połówek widoczna jest duża ilość skrobi

jeśli połówki kleją się do siebie, to typ miękki (C)

niejednoznaczne to prawdopodobnie B

ziemniak przekrojony na pół i złączony, na połączeniu widoczna skrobia

zdecydowanie mniejsza ilość skrobi w ziemniakach typu AB