Rozpoczynamy międzynarodowy miesiąc dobroci dla zwierząt dniem wegetarianizmu. Wegetarianizm jest dietą zdrowszą dla człowieka, zwierząt i środowiska, co widać w zebranych informacjach. Namawiamy jednak przynajmniej do flexitarianizmu i rezygnacji z produktów odzwierzęcych z hodowli przemysłowych. Gospodarce obiegu zamkniętego od dawna towarzyszyły zwierzęta hodowlane. Według ludowego powiedzenia „chłop jadł kurę w dwóch przypadkach, gdy był chory lub kiedy kura była chora”. Nigdy na taką skalę, niesprzyjająca zdrowiu, dieta ludzi nie była związana z wyzyskiem zwierząt.
spożywanie dziennie dwóch plasterków wędlin (50 g) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18%
dobrze zbilansowana dieta roślinna jest zdrowa i odpowiednia dla każdego – od niemowląt i kobiet w ciąży, po sportowców
aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba 12 kg zboża i soi
produkcja 1 kg wołowiny pochłania aż 50 000 litrów wody
aż 100 milionów ludzi można byłoby nakarmić do syta, gdyby mieszkańcy USA ograniczyli jedzenia mięsa o 10%
metan powstający przy produkcji mięsa, jest gazem o dwudziestokrotnie silniejszym efekcie cieplarnianym niż dwutlenek węgla
witamina B12 jest jedyną witaminą, której nie da się pozyskać w diecie wyłącznie roślinnej
według Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC), wędliny znajdują się w tej samej grupie substancji rakotwórczych, co alkohol, papierosy i radioaktywny pluton
aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba średnio 20 000 litrów wody
co siódmy człowiek na świecie głoduje
więcej ludzi na świecie umiera z powodu chorób wywołanych nadmiarem kalorii w diecie (nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca, itp.) niż z powodu głodu i niedożywienia
tlenek azotu, uwalniający się do atmosfery z nawozów sztucznych, ma 150 razy silniejsze działanie cieplarniane niż dwutlenek węgla