Rozpoczynamy międzynarodowy miesiąc dobroci dla zwierząt dniem wegetarianizmu. Wegetarianizm jest dietą zdrowszą dla człowieka, zwierząt i środowiska, co widać w zebranych informacjach. Namawiamy jednak przynajmniej do flexitarianizmu i rezygnacji z produktów odzwierzęcych z hodowli przemysłowych. Gospodarce obiegu zamkniętego od dawna towarzyszyły zwierzęta hodowlane. Według ludowego powiedzenia „chłop jadł kurę w dwóch przypadkach, gdy był chory lub kiedy kura była chora”. Nigdy na taką skalę, niesprzyjająca zdrowiu, dieta ludzi nie była związana z wyzyskiem zwierząt.

infografika o temtyce związanej z farmami przemysłowymi

spożywanie dziennie dwóch plasterków wędlin (50 g) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18%

dobrze zbilansowana dieta roślinna jest zdrowa i odpowiednia dla każdego – od niemowląt i kobiet w ciąży, po sportowców

aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba 12 kg zboża i soi

produkcja 1 kg wołowiny pochłania aż 50 000 litrów wody

aż 100 milionów ludzi można byłoby nakarmić do syta, gdyby mieszkańcy USA ograniczyli jedzenia mięsa o 10%

metan powstający przy produkcji mięsa, jest gazem o dwudziestokrotnie silniejszym efekcie cieplarnianym niż dwutlenek węgla

witamina B12 jest jedyną witaminą, której nie da się pozyskać w diecie wyłącznie roślinnej

według Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC), wędliny znajdują się w tej samej grupie substancji rakotwórczych, co alkohol, papierosy i radioaktywny pluton

aby wyprodukować 1 kg mięsa potrzeba średnio 20 000 litrów wody

co siódmy człowiek na świecie głoduje

więcej ludzi na świecie umiera z powodu chorób wywołanych nadmiarem kalorii w diecie (nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca, itp.) niż z powodu głodu i niedożywienia

tlenek azotu, uwalniający się do atmosfery z nawozów sztucznych, ma 150 razy silniejsze działanie cieplarniane niż dwutlenek węgla