Doskonałe na leniwy letni obiad. Gdy mamy nadmiar twarogu, który miał być wykorzystany do czegoś zupełnie innego. Jeśli nie mamy twarogu, kluski możemy zastąpić zwykłym makaronem.

Prosty skład, szybkie wykonanie. A smakuje i wygląda wprost obłędnie. Na bazie tego przepisu można tworzyć wiele wariacji z innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi: porzeczkami, borówkami, leśnymi jagodami… Co tylko przyjdzie nam do głowy. Ilość cukru należy wtedy dopasować do słodkości owoców.

leniwe z jagodą kamczacką - kluski przed ugotowaniem
© foto Anna Cerzniewska

Ingrediencje:

kluski:

  • 300-360g twaróg tłusty eko Nowak
  • 1 jajko
  • 10g budyń waniliowy (proszek)
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • 100g mąki orkiszowej

sos owocowy:

  • kilka garści jagody kamczackiej (mogą być mrożone) lub inne drobne owoce sezonowe
  • 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara Bioveri
  • kilka łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego eko Nowak
leniwe z jagodą kamczacką - ugotowane kluski wyłożone na talerz
© foto Anna Cerzniewska
leniwe z jagodą kamczacką - jagody kamczackie z cukrem na patelni
© foto Anna Cerzniewska

Wykonanie:

Twaróg przetrzeć przez sitko lub wycisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką w misce. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek, na posypanej mąką stolnicy. Wałek pokroić na kluski o kształcie kopytek. Gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty.

leniwe z jagodą kamczacką - zredukowany sos jagodowy z wrzuconymi do niego kluskami
© foto Anna Cerzniewska
leniwe z jagodą kamczacką - zredukowany sos jagodowy z wrzuconymi do niego kluskami po wymieszaniu.
© foto Anna Cerzniewska

Na patelnię wrzucić jagody. Dodać cukier. Podgrzewać przez kilka minut. Gdyby owoce puszczą sok, należy go zredukować. Dodać ugotowane kluski. Chwilę podgrzewać.

Wyłożyć na talerz i udekorować śmietaną lub jogurtem.

Buon appetito.

leniwe z jagodą kamczacką - kluski z jagodowym sosem udekorowane śmietaną
© foto Anna Cerzniewska