W wakacyjne dni, nikt nie ma ochoty na długie stanie przy kuchni. Tym bardziej, gdy w perspektywie czai się worek ogórków lub inne sezonowe dobroci do przetworzenia.
Szybki, mało absorbujący obiad o prostym składzie. Jako dodatek można wykorzystać maślankę eko Nowak lub ogórki małosolne.
Ingrediencje:
- młode ziemniaki w ilości jaką jesteśmy w stanie zjeść
- oliwa z oliwek Bioveri
- sól czosnkowa Dary Natury
- wędzona mozzarella (ale może też być naturalna, lub inny ser, który dobrze się topi)
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy. Można lekko je przetrzeć druciakiem kuchennym jeśli mają większe zabrudzenia. Kroimy na 4-8 części w zależności od wielkości. Wysypujemy do naczynia do zapiekania. Polewamy obficie oliwą i posypujemy solą czosnkową. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 200°C. Pieczemy do zrumienienia około 30min. Warto od czasu do czasu przemieszać. Kroimy ser w plasterki. Rozkładamy je na zrumienionych ziemniakach. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut lub do czasu rozpuszczenia się sera.
Buon appetito.