Ingrediencje:
- 300g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu)
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej orkiszowej
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni Styczek-Kuryluk
- 1-2 szklanki posiekane cebule przesmażone na brązowo
- sól czosnkowa Dary Natury
- masło klarowane lub olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Bób gotować do miękkości w osolonej wodzie – ok. 10-20 minut, w zależności od tego czy jest młody czy dojrzały. Odcedzić, obrać z łupinek i odmierzyć 300g.
Bób, rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków. Dodać 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, sól czosnkową, olej z pestek dyni i przesmażoną cebulkę.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce tartej. Usmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Można podawać z tzatziki lub zielonym sosem czosnkowym.
Buon appetito.
1 thought on “burgery z bobu”
Comments are closed.