rozwiązania eco freaka
Pomysły less waste tym razem z pietruszką. Tniemy korzeń zostawiając 5-7 mm od miejsca w którym wyrastają gałązki natki. Natkę odcinamy centymetr nad zakończeniem korzenia. Tak otrzymane sadzonki zagłębiamy w doniczce, podlewamy i czekamy aż wyrośnie kolejny mały pióropusz.
Listki oberwane od łodyżek możemy włożyć do zamrażarki. Ewentualnie te nadwiędnięte suszymy na łodyżkach. Można wieszać w mniejszych pęczkach np. na suszarce do prania. Mają się suszyć w przewiewie. Trzeba je osłonić przed słońcem papierem lub płócienną ściereczką.
Korzenie po umyciu i obraniu pokroić w zapałkę (w kucharskim slangu julienne) lub mikrokostkę. Suszyć na słońcu. razem z pokrojonymi łodyżkami z których usunęliśmy listki.
W najbliższych dniach kolejne odcinki cyklu, który rozpoczęła marchewka.