Potrawy smażone są smaczne, ale nie są zdrowe. Truizm. Ustaliliśmy na jakim tłuszczu można smażyć. Teraz stawiamy następny krok. Znajdujemy odpowiednie naczynie.
Polecane są patelnie żeliwne, stalowe i szklane (?), nawet granitowe. Odrzucamy te z powłoką teflonową. W poszukiwaniu przepisów wegańskich, natknęłam się na frytkownicę beztłuszczową. Jedna, która (nareszcie) nie ma w środku teflonu i jest oznaczona skrótem PFOA FREE.
Czym jest PFOA?
Fluorowaną (!) substancją chemiczną, zabezpieczająca przed wilgocią. Jest więc równie wszędobylska jak BPA. Wystarczy spojrzeć na wzór strukturalny, by wiedzieć czy się chce kontaktować z taką ilością fluoru. Bliskim kolegą PFOA jest PFOS, należy do tej samej grupy. Jego poprzednik PFAS z którego produkcji USA się wycofały powodował: wzrost poziomu cholesterolu, choroby tarczycy i wątroby, wysokie ciśnienie krwi związane z ciążą wiecej w raportach. Następca PFOA czyli GenX ma być(!) mniej trwały w środowisku.
Gdzie znajdziesz PFOA/PFOS? | Jak ich unikać? |
---|---|
w wodzię pitnej, co za tym idzie w rybach, owocach morza; | uyżywaj filtrów do wody; |
w żywności opakowanej w materiały fluorowane: w torebkach foliowych i naczyniach do przechowywania; | szkło i metal są jedynym wyborem do przechowywania w lodówce; na szczęście biodegradowalne i kompostowalne woreczki do zamrażarki ze skrobi nie są odporne na wilgoć, zatem można je określić jako bezpieczne |
wchodzą w skład powłok na garnkach non stick, także na garnkach Pyrex ze szkła; | unikaj, pozostaje nierozwiązane pytanie czy wszystkie garnki żaroodporne starej generacji są nimi powleczone? |
tkaniny, wykładziny wodoodporne lub odpychające wodę. Czyli od obrusów do tkanin zasłonowych z powłoką Scotchgard, butów i kurtek z membrany Goretex, Du Pont (innych producentów prawdopodobnie też) |