Zdrowe jedzenie wcale nie musi być przewidywalne, monotonne i niesmaczne. Gotowanie może być wielką niekończącą się przygodą, podróżą przez świat aromatów i barw. W kuchni ogranicza nas tylko nasza fantazja.

Ta podróż zaczęła się od Wielkiej włoskiej wyprawy Jamiego Olivera i szerbetu (nie sorbetu) cytrynowego i przyniosła ze sobą niesamowite doznanie smakowe. Zaowocowało nimi połączenie cytryn z sycylijskiej ekologicznej plantacji i kaszubskiego mascarpone. Podstawowy przepis wymagał jednak lekkiego udoskonalenia. Szerbet rozpływał się zbyt szybko nie tylko w ustach, ale i w miseczkach małych łasuchów. Smak doskonały, ale konsystencja…

Z pomocą przyszedł kolejny brytyjski kucharz, pobierający nauki w bolońskiej gelaterii. Doskonałe składniki wzbogacił szczyptą teorii i doświadczenia… Ale o tym może w kolejnej opowieści…

Miseczki z orzeźwiającymi gelati, w tle cytryny i rozsypane liofilizowane truskawki

Zanim zamrażarka w lodówce zapełni się nowymi zapasami, prędziutko zabieramy się za kręcenie cytrynowych gelati.

Skrzynka cytryn i słoik liofilizowanych truskawek

Ingrediencje:

Utensylia:

  • garnek
  • miska nadająca się do mrożenia
  • tarko
  • blender
  • widelec

Wykonanie:

Miskę wstawiamy do zamrażarki.

Odważamy potrzebne składniki. Pektynę mieszamy z cukrem. Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy skórkę otartą z cytryn oraz cukier z pektyną. Zagotowujemy mieszając od czasu do czasu. Zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 3-5 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy przyspieszyć stygnięcie, możemy garnek z syropem odstawić na kamienny parapet. W czasie studzenia syrop zamieszać od czasu do czasu. Po ostygnięciu będzie przypominał galaretkę.

Gdy syrop ostygnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z cytryn i mascarpone. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Powstałą masę przelewamy do wcześniej zamrożonej miski. Wstawiamy do zamrażarki. Podczas mrożenia masę cytrynową należy co 30-60 min przemieszać widelcem, aby ją napowietrzyć i rozbić tworzące się grudki lodu. Długość mrożenia zależy od temperatury zamrażarki i jak bardzo schłodzoną masę do niej wstawiliśmy.

Sposób podania zależy tylko od naszej fantazji. Podpowiadamy, że z cytrynowymi lodami doskonale łączą się liofilizowane truskawki. Zwłaszcza dzieci uwielbiają te małe chrupiące kosteczki, którymi posypujemy lodowe kulki.

Miseczka z lodami, w tle cytryny i liofilizowane truskawki

**Jeśli chcemy uzyskać bardziej sorbetowe lody ilość mascarpone należy zmniejszyć o połowę.

Buon appetito.
A.C.

Ciąg dalszy nastąpi wkrótce… szukajcie #cytrynowo #cytrusowelove

© foto Anna Cerzniewska