Na wynos… na majówkowy piknik, wiosenną wycieczkę czy też zwyczajnie na balkon. Do chrupania w radośnie łaskoczących twarz promieniach słońca lub w towarzystwie dobrej książki. Z małą czarną lub aromatyczną Earl Grey. Idealne w każdych okolicznościach spędzania majówki.
Mają chłopaki z pracowni Legalne Wałki niesamowitą fantazję do tworzenia wzorów. Mamy fantazję i my do łączenia aromatów i kulinarnych eksperymentów. Nieskomplikowany przepis na iście wiosenne orkiszowe ciasteczka pachnące pomarańczą i wanilią. Jeśli nie macie jeszcze wzorzystych wałków, możecie zaszaleć z foremkami do wycinania ciasteczek/pierniczków.
Ingrediencje:
- 200 g masła
- 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
- szczypta soli himalajskiej
- 400 g mąki orkiszowej luksusowej z Juchowo Farm
- 140 g cukru pudru pomarańczowego*
- 10 g cukru z wanilią
Utensylia:
- mikser z końcówką „K” lub inny który wyrobi ciasto kruche lub ugniatak do kruchego ciasta jeśli nie mamy miksera
- wałek zwykły
- wałki z wzorami
- foremki do wykrawania
- blachy do pieczenia
- papier do pieczenia
Wykonanie:
*Cukier pomarańczowy uzyskujemy przez aromatyzowanie jasnego cukru trzcinowego skórką ekologicznej pomarańczy. Skórkę ścieramy na tarce na talerz wysypany cukrem. Olejki wsiąkają w cukier. Zostawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wyschnięcia. Co jakiś czas mieszamy. Wysuszony cukier mielimy w młynku na puder.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier pomarańczowy i waniliowy oraz sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ucieramy aż ciasto uzyska konsystencję piasku. Dodajemy jajko i przez chwilę zagniatamy. Zagniecione ciasto wstawiamy na 30 min do lodówki.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto zwykłym, płaskim wałkiem na grubość ok. 3-4 mm. Jeśli macie problem z uzyskaniem odpowiedniej grubości ciasta podpowiadamy – przydatne akcesoria – wałek regulowany (Klik tu… i pamiętajcie o Fanimani). Na rozwałkowanym cieście wytłaczamy wzór z grawerowanego wałka.
Foremką wycinamy kształt ciasteczek i przenosimy je delikatnie najlepiej za pomocą szpatułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka przed pieczeniem można ponownie włożyć do lodówki navok. 20-30 minut. wzór będzie wtedy jeszcze bardziej widoczny…
Blachę z ciastkami wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 7-8 minut. Stopień upieczenia ciasteczek sprawdzamy co jakiś czas. Każdy piekarnik piecze inaczej i może się okazać, że pieczenie potrwa nieco dłużej.
Upieczone ciasteczka studzimy i delektujemy się w towarzystwie ulubionej kawy/herbaty.
Buon appetito.
A.C.
Ciąg dalszy nastąpi wkrótce… szukajcie #cytrusowelove