Taca ciastek z kwiatowymi wzorami. Jedno ułożone na filiżance z kawą. Dekoracja w postaci kwitnącej gałązki. Widok z góry.

Na wynos… na majówkowy piknik, wiosenną wycieczkę czy też zwyczajnie na balkon. Do chrupania w radośnie łaskoczących twarz promieniach słońca lub w towarzystwie dobrej książki. Z małą czarną lub aromatyczną Earl Grey. Idealne w każdych okolicznościach spędzania majówki.

Mają chłopaki z pracowni Legalne Wałki niesamowitą fantazję do tworzenia wzorów. Mamy fantazję i my do łączenia aromatów i kulinarnych eksperymentów. Nieskomplikowany przepis na iście wiosenne orkiszowe ciasteczka pachnące pomarańczą i wanilią. Jeśli nie macie jeszcze wzorzystych wałków, możecie zaszaleć z foremkami do wycinania ciasteczek/pierniczków.

Ingrediencje:

  • 200 g masła
  • 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 400 g mąki orkiszowej luksusowej z Juchowo Farm
  • 140 g cukru pudru pomarańczowego*
  • 10 g cukru z wanilią
Grawerowany wałek - zbliżenie
Grawerowane wałki po otwarciu przesyłki

Utensylia:

  • mikser z końcówką „K” lub inny który wyrobi ciasto kruche lub ugniatak do kruchego ciasta jeśli nie mamy miksera
  • wałek zwykły
  • wałki z wzorami
  • foremki do wykrawania
  • blachy do pieczenia
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

*Cukier pomarańczowy uzyskujemy przez aromatyzowanie jasnego cukru trzcinowego skórką ekologicznej pomarańczy. Skórkę ścieramy na tarce na talerz wysypany cukrem. Olejki wsiąkają w cukier. Zostawiamy na kilka-kilkanaście godzin do wyschnięcia. Co jakiś czas mieszamy. Wysuszony cukier mielimy w młynku na puder.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier pomarańczowy i waniliowy oraz sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Ucieramy aż ciasto uzyska konsystencję piasku. Dodajemy jajko i przez chwilę zagniatamy. Zagniecione ciasto wstawiamy na 30 min do lodówki.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto zwykłym, płaskim wałkiem na grubość ok. 3-4 mm. Jeśli macie problem z uzyskaniem odpowiedniej grubości ciasta podpowiadamy – przydatne akcesoria – wałek regulowany (Klik tu… i pamiętajcie o Fanimani). Na rozwałkowanym cieście wytłaczamy wzór z grawerowanego wałka.

Foremką wycinamy kształt ciasteczek i przenosimy je delikatnie najlepiej za pomocą szpatułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka przed pieczeniem można ponownie włożyć do lodówki navok. 20-30 minut. wzór będzie wtedy jeszcze bardziej widoczny…

Wytłoczony wzór na surowym cieście.
Ciasteczko z kwiatowym wzorem - zbliżenie

Blachę z ciastkami wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 7-8 minut. Stopień upieczenia ciasteczek sprawdzamy co jakiś czas. Każdy piekarnik piecze inaczej i może się okazać, że pieczenie potrwa nieco dłużej.

Upieczone ciasteczka studzimy i delektujemy się w towarzystwie ulubionej kawy/herbaty.

Buon appetito.
A.C.

Ciąg dalszy nastąpi wkrótce… szukajcie #cytrusowelove