Papryka konserwowa to klasyka marynat. Ocet spirytusowy 10% zastępujemy jabłkowym 10% lub przeliczamy na 6%. Można skorzystać ze ściągi i kalkulatora. Ocet jabłkowy sprawia, że marynata alkalizuje organizm. W roztworze spora ilość cukru, ale jeśli to trzcinowy bio, można czuć się rozgrzeszonym. Jeśli układamy paprykę w dużych słoikach, wtedy kroimy na 6-8 cząstek. Przekonałam się, że dla mnie łatwiejsza zarówno podczas wkładania do słoika, jak i do spożycia jest pokrojona od razu w kawałki na kęs.
składniki
- ocet 6% 209 g
- woda 667 g
- cukier 200 g
- sól 1 łyżka
- papryka 1 kg
- do każdego słoika ćwiartka średniej cebuli, pół łyżeczki kolendry, tyle samo gorczycy, krążek ostrej papryki, kawałek liścia laurowego
przygotowanie
- zagotować wodę z cukrem i solą
- dodać ocet
- doprowadzić do wrzenia
- wyparzyć słoiki
- wygotować nakrętki
- paprykę układać w słoikach
- dodać przyprawy
- papryki zalewać marynatą
Słoje z papryką pasteryzować przez 10 minut (od zagotowania się wody w garnku) jeśli owoce są w małych cząstkach, nawet 20 minut w przypadku grubej papryki podzielonej na większe części
Papryka należy do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!
1 thought on “papryka konserwowa z charakterem”
Comments are closed.