Hitem grudnia okazały się…
wegańskie kremy czekoladowe
Składniki najprostszego to tylko:
- prażone i zblendowane orzechy,
- odrobina (łyżka, dwie) oleju kokosowego,
- kakao,
- łycha przecieru daktylowego.
Przygotowanie wymaga tylko mocnego blendera lub wcześniejszego posiekania orzechów. Proporcje wedle uznania, podobnie jak stopień zblendowania orzechów.
Drugi krem nadspodziewanie rewelacyjny:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej przepłukanej wrzątkiem na sicie
- zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- gotujemy na najmniejszym gazie 20 minut (lub po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i wkładamy pod koc na kilka godzin)
- gotową kaszę blendujemy z dodatkowymi 2 szklankami mleka roślinnego
- dodajemy 1 i 1/2 tabliczki pokruszonej czekolady gorzkiej (im bardziej gorzka, tym więcej charakteru ma krem)
- 1/4 szklanki przecieru daktylowego lub innego ulubionego słodziwa.
wegański deser w paski
Krem może też być warstwą wegańskiego deseru w paski. Wtedy do szklanki sypiemy granolę, przykrywamy ją warstwą musu z bananów na którą wykładamy krem, znów banany i kolejna warstwa kremu.
czekoladowe ciasteczka (nie są wegańskie)
Krem podajemy na najprostszych czekoladowych ciasteczkach (już nie są wegańskie, można je jednak zweganizować):
składniki
- 250 g mąki
- 125 g cukru pudru
- 125 g masła bardzo miękkiego
- 3 jajka(same żółtka)
- szczypta soli
- 2,5 łyżki kakao
wykonanie
- składniki zagniatamy,
- jeśli ciasto nie chce się połączyć, dodajemy kilka łyżek mleka,
- ciasto wałkujemy,
- możemy na koniec użyć wałka nadającego wzór,
- wykrawamy foremkami lub szklanką.
- pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 10 minut