
Pszenica dwuziarnowa została udomowiona wcześniej niż orkisz, istnieją dowody na to, że około 10 tys. lat p.n.e. Uprawiana niegdyś głównie na północnym wschodzie Europy, teraz udział jej upraw w powierzchni pól pszenicy to zaledwie 1%. Przeżywa właśnie swój włoski renesans, a do Polski z Niemiec zawitała na początku lat dziewięćdziesiątych za sprawą Mieczysława Babalskiego.
wady i zalety płaskurki
- jej dawne odmiany mają długą słomę przez co są podatne na wyleganie,
- plony ma słabsze od pszenicy zwyczajnej i orkiszowej
- napawa optymizmem, że nie majstrowano przy niej w laboratoriach przez problematyczny dwudziesty wiek
- aby nie porastała chwastem, wystarczy, że jest sadzona odpowiednio gęsto,
- sama z siebie jest mało wrażliwa na opóźniony siew i suszę
- Jak możemy zaobserwować, klimat się zmienia i póki nie zaczniemy podchodzić do rolnictwa poważnie, kończąc wyjaławianie gleby przeróżnymi herbicydami czy pestycydami, przyda nam się odporne zboże.
wartości odżywcze
Ziarno zawiera przeciwutleniacze i błonnik. Zawarta w nim skrobia oporna jest trawiona długo i tyle samo czasu utrzymuje się u spożywającego poczucie sytości. Płaskurka ma niski indeks glikemiczny, jest dobrym wyborem dla diabetyków.