Papryka konserwowa to klasyka marynat. Ocet spirytusowy 10% zastępujemy jabłkowym 10% lub przeliczamy na 6%. Można skorzystać ze ściągi i kalkulatora. Ocet jabłkowy sprawia, że marynata alkalizuje organizm. W roztworze spora ilość cukru, ale jeśli to trzcinowy bio, można czuć się rozgrzeszonym. Jeśli układamy paprykę w dużych słoikach, wtedy kroimy na 6-8 cząstek. Przekonałam się, że dla mnie łatwiejsza zarówno podczas wkładania do słoika, jak i do spożycia jest pokrojona od razu w kawałki na kęs.

składniki

  • ocet 6% 209 g
  • woda 667 g
  • cukier 200 g
  • sól 1 łyżka
  • papryka 1 kg
  • do każdego słoika ćwiartka średniej cebuli, pół łyżeczki kolendry, tyle samo gorczycy, krążek ostrej papryki, kawałek liścia laurowego

przygotowanie

  • zagotować wodę z cukrem i solą
  • dodać ocet
  • doprowadzić do wrzenia
słoik z papryką konserwową stojący na ściereczce, w tle czerwona papryka
  • wyparzyć słoiki
  • wygotować nakrętki
  • paprykę układać w słoikach
  • dodać przyprawy
  • papryki zalewać marynatą

Słoje z papryką pasteryzować przez 10 minut (od zagotowania się wody w garnku) jeśli owoce są w małych cząstkach, nawet 20 minut w przypadku grubej papryki podzielonej na większe części

Papryka należy do „brudnej dwunastki” – kupuj tylko bio!