Szturm Bastionu. Właściwie to bastion winien być zdobywany szturmem, u nas sytuacja się odwróciła. Bastionem Smaku zdobył szturmem nasze kubki smakowe. Zadziało się tak, ponieważ nie wszystko udaje nam się kupić lokalnie. Stąd pomysł grupowych zakupów. Niektóre firmy znamy i możemy wzajem sobie polecić, inne dopiero poznajemy. Kontakt wyniknął z polecenia Ich wyrobów przez pewną Piekareczkę. Jej dobry gust znalazł potwierdzenie.

W ostatnią środę podczas odbiorów odbyła się pierwsza degustacja wyrobów Pana Jacka, głównie dojrzewających wędzonych:

szurm Bastionu Smaku podczas degustacji - w miseczkach pokrojone wędliny z oferty firmy z opisami, wykałaczki i ogórki, z góry dłoń sięgająca po wędlinę
© foto Anna Cerzniewska
  • schabu wędzonego,
  • schabu barona,
  • szynki mistrza Jacka,
  • baleronu pruskiego,
  • kiełbas:cesarza,
  • drakana,
  • pazia,
  • i królewskiej,
  • a także kąska żebrowego (wyrób dojrzewający suszony).

Wędliny suszone wyraziście doprawione. Wyroby, zarówno kiełbasy jak i np. schaby, różnią się od siebie smakiem czego nie odnajdziemy w konwencjonalnej produkcji. W kwestii pytania o peklosól, odpowiedź jest w poście na blogu Bastionu. 

Do wglądu przechowujemy karty każdego produktu z degustacji.

szurm Bastionu Smaku czyli degustacja - na drewnianej tacy w w miseczkach pokrojone wędliny z oferty firmy z opisami oraz wykałaczki
© foto Anna Cerzniewska