aktualizacja 2023

Dlaczego zrezygnowaliśmy z modelu RWS? Na stronie informującej o erwuesach znajdziemy zestawienie korzyści i wyzwań dla rolników i dla odbiorców. Po trzech sezonach doświadczeń pragniemy się do nich odnieść.
Model RWS naszym zdaniem przynosi korzyści rolnikowi, niestety nie spełnia oczekiwań konsumentów.

  • Regularny dostęp do świeżej i tańszej żywności ze sprawdzonego źródła.

Okazało się, że żywność mimo, że jest uprawiana lokalnie, opłacona z góry, nie jest tańsza od asortymentu gospodarstw certyfikowanych, których oferta dostępna jest online. W odbiorze klientów opłacenie z góry powoduje ograniczenie asortymentu względem dostępnego dla odbiorców na bazarze itp. gdzie oferta musi być atrakcyjna.

  • Edukacja dotycząca różnorodności płodów rolnych, metod produkcyjnych i kosztów związanych z produkcją i sezonowością żywności.

Edukacja jest możliwa tylko kiedy gospodarstwo uprawia różnorodną i sezonową żywność. Jeśli asortyment jest wąski lub słabej jakości, odbiorcy są zmuszeni do nadmiernej elastyczności w szukaniu sposobów na to, by żywność się nie zepsuła.
Powyższe wiąże się bezpośrednio z wyzwaniem dla rolników związanym z potrzebą planowania i zróżnicowania upraw.

Erwuesy mają sens dla gospodarstw, które są elastyczne w kwestii różnorodności upraw i starają się o nowe rynki zbytu. Łatwiej znaleźć takie gospodarstwa w rejonach gdzie są żyzne ziemie. Dołączenie do erwuesu zdalnie, z dodatkowo opłacaną cotygodniową przesyłką zaprzecza idei lokalności i zmniejszania śladu węglowego zakupów, jest też chybione w aspekcie skracania łańcuchów dostaw.

Dlatego właśnie zdecydowaliśmy o utworzeniu grupy zakupowej, która umożliwia odbiorcom regularny dostęp do świeżej i tańszej certyfikowanej żywności. Zamówienia realizujemy bezpośrednio u producentów ze wspólną przesyłką. Sezonowo zamówień dokonujemy też u lokalnych rolników, ogrodników. Odbiorcy są obowiązani do pomocy przy zamówieniach, odbiorach i wydawaniu dostaw.

RWS 2022

RWS Stodoła tworzy obecnie grono konsumentów we współpracy z Radosławem Jochemczakiem właścicielem gospodarstwa ekologicznego z Dworszowic Pakoszowych. Odbiory paczek z warzywami i ziołami odbywają się co tydzień. Sezon rozpoczyna się w maju, kończy w październiku. Miejsce odbioru jest w Częstochowie. W 2022 roku cena jednej, małej paczki wynosi 40 zł, większej 50 zł.

Zawartość paczki jest zależna nie tylko od wstępnych, odbywających się wczesną wiosną, ustaleń asortymentu i pogody. Ma na nią wpływ także konieczność ochrony upraw przed szkodnikami. Używane są do tego tylko środki dopuszczone w rolnictwie ekologicznym. Są one droższe i mniej efektywne od konwencjonalnych. Nasze pożywienie jest zdrowe, a uprawy nie powodują skażenia środowiska, odbywają się bez nadmiernej eksploatacji ziemi.

Wybieramy lokalne, sezonowe produkty. Odnajdujemy radość w poszukiwaniu prostych smaków. Od nowa uczymy się sposobów zachowywania żywności na zimę. Dzielimy się recepturami na wykorzystanie (bez marnotrawstwa) zawartości paczek. To nasze sposoby na wsparcie certyfikowanego rolnictwa ekologicznego i agroekologicznego.
Jako, że lokalnie brakuje gospodarstw ekologicznych w których można kupić nabiał czy mięso, odbiorcy tworzą dodatkowo grupę zakupową, by zmniejszyć liczbę opakowań i ślad węglowy nabywanych produktów.

Więcej informacji o erwuesach oraz o tym samym w kontekście podmiotów ekonomii społecznej.

Skip to content