Nadchodzi czas spadających temperatur i zimowych, świątecznych jarmarków. Nie każdy na jarmarku może rozgrzać się grzanym winem, ale gdy tylko nadarza się sposobność, wszyscy mogą raczyć się gorącymi pieczonymi kasztanami. To pyszna przekąska, której smak chciałoby się na długo utrwalić na podniebieniu…

Abyście mogli choć odrobinę wczuć się w atmosferę kolorowych, zimowych jarmarków zachęcamy do upieczenia wraz z nami Bożonarodzeniowych Kasztanków. Kruchych ciasteczek o niezwykłym aromacie z ciepłą waniliową nutą. Aby zrobić z kasztanków prawdziwe dzieła sztuki, polecamy wykorzystać wykonane z niezwykłą finezją i starannością produkty z pracowni Legalne Wałki.

Miska z ciastkami na drewnianym stole, w tle płonąca świeca, konik na biegunach i dekoracje bożonarodzeniowe.

Utensylia:

  • mikser z końcówką „K” lub inny, który wyrobi ciasto kruche lub ugniatak do kruchego ciasta jeśli nie mamy miksera
  • wałek regulowany (Polecamy ten klik tu… i pamiętajcie o Fanimani)
  • wałki z wzorami – tu Legalne Wałki – Kafle Portugalskie
  • radełko do krojenia ciasta
  • blachy do pieczenia
  • silikonowa mata perforowana lub papier do pieczenia
Miska z ciastkami na obsypanym śniegiem stole, w tle dekoracje bożonarodzeniowe.

Ingrediencje:

  • 275 g mąki orkiszowej luksusowej Juchowo Farm
  • 125 g mąki kasztanowej Bioplanet
  • 200 g pokrojonego zimnego masła
  • 55-60 g żółtek z jaj od kury z wolnego wybiegu
  • 120 g cukru pudru trzcinowego
  • 20 g cukru z wanilią
  • szczypta soli himalajskiej

Wykonanie:

Pracę nad ciasteczkami tradycyjnie rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników. Na początek do misy miksera przesiewamy obie mąki i cukier puder. Dodajemy cukier z wanilią i sól. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Ucieramy do momentu, aż ciasto uzyska konsystencję piasku i wtedy dopiero dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto do połączenia składników, po czym formujemy z niego kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki.

Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Jeśli macie problem z uzyskaniem odpowiedniej grubości ciasta w spisie przydatnych akcesoriów znajdziecie naszą polecajkę. Na rozwałkowanym cieście wytłaczamy wzór z grawerowanego wałka. Jeśli uznacie, że ciasto jest jeszcze zbyt miękkie do wytłaczania wzorów, po rozwałkowaniu możecie wstawić je jeszcze na kilkanaście minut do lodówki.

Po wytłoczeniu wzoru, za pomocą radełka wycinamy z ciasta „kafelki” i delikatnie przenosimy je za pomocą szpatułki na blachę z matą perforowaną lub papierem do pieczenia. Aby uzyskać bardziej widoczny wzór, polecamy aby przed pieczeniem ponownie włożyć kasztanki do lodówki na ok. 20-30 minut.

Miska z ciastkami na obsypanym śniegiem stole, w tle płonąca świeca, konik na biegunach i dekoracje bożonarodzeniowe.

Blachę z ciastkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 7-8 minut, jednak gdy ciasto mamy mocno schłodzone może to potrwać o kilka minut dłużej. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej więc stopień upieczenia ciasteczek należy co jakiś czas kontrolować. Po upieczeniu kasztanki studzimy przez kilka minut.

Buon appetito.
A.C.

Po więcej przepisów na ciasteczka z wzorkiem kliknij #legalnewałki