Ultraproste ciasteczka migdałowe tylko z 3 składników. W smaku przypominają petit beurre’y. Na każdą porę dnia, do porannej kawy i popołudniowego dzbanka herbaty. W trakcie jedzenia można je dodatkowo umaić kremem czekoladowym, pistacjowym, konfiturą.
składniki
- mąka migdałowa 450 g
- 2-3 jajka
- cukier puder 130 g
przygotowanie
- mieszaj składniki do uzyskania plastycznego ciasta
- wałkuj na 2-3 mm i wykrawaj ulubionymi foremkami
- ozdabiaj, używając dobrych grawerowanych wałków
- piecz w temperaturze 175 stopni (grzałka góra/dół) przez 15 minut do zezłocenia
- ciasteczka twardnieją po wystygnięciu
- notowane jest niewyjaśnione znikanie wyrobu
Czy ciasteczka są keto?
Profil kwasów tłuszczowych migdałów jest zależny od odmiany i waha się od 36,7% do 79%. Pestki zawierają nieodporne na utlenianie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT, MUFA) czyli kwasy oleinowy (62,43 – 76,34%) oraz linolowy i palmitynowy.1
Jednak temperatura pieczenia nie przekracza 175 stopni (w wyrobie zdecydowanie mniej, można porównać z naszym wcześniejszym wpisem), czas pieczenia to zaledwie kilkanaście minut, a proces którego tak się lękamy, czyli izomeryzacja tłuszczów przebiega w temperaturze 1800C w czasie 30 minut.2
Wiele więcej obaw można mieć przed prażeniem migdałów, które zwykle odbywa się przemysłowo w czasie od 10 do 60 min w temperaturach 130-180 stopni Tam gdzie przebiegła reakcja Maillarda, gdzie mamy do czynienia z przypieczoną skórką (frytki, chleb, kawa, smażone mięso itd) na pewno znajdziemy akrylamid.3
1 Özcan MM, Matthäus B, Aljuhaimi F, Mohamed Ahmed IA, Ghafoor K, Babiker EE, Osman MA, Gassem MA, Alqah HAS. Effect of almond genotypes on fatty acid composition, tocopherols and mineral contents and bioactive properties of sweet almond (Prunus amygdalus Batsch spp. dulce) kernel and oils. J Food Sci Technol. 2020 Nov;57(11):4182-4192. doi: 10.1007/s13197-020-04456-9. Epub 2020 Apr 30. PMID: 33071339; PMCID: PMC7520497.
2 Szabo Z, Marosvölgyi T, Szabo E, Koczka V, Verzar Z, Figler M, Decsi T. Effects of Repeated Heating on Fatty Acid Composition of Plant-Based Cooking Oils. Foods. 2022 Jan 12;11(2):192. doi: 10.3390/foods11020192. PMID: 35053923; PMCID: PMC8774349.
3 https://link.springer.com/article/10.1007/s00217-005-1156-x