Smaki na szczęście z upływem lat się zmieniają, wracamy więc do banicy. W oryginalnych przepisach ser to sirene (owczy), mieszanka twarogu z bryndzą, a polskich recepturach najczęściej ser feta lub bałkański. Ciasto filo pojawiło się nawet w naszej mieścinie. Jedno ma całkiem godziwy skład – bez niepotrzebnych dodatków takich jak: lecytynowy emulgator, sorbinian potasu, L-cysteina. Paczka jest jednak takiej wielkości, że wymaga szybkości i przygotowania dwóch lub nawet trzech rodzajów nadzienia.
przygotowania
Do całego ciasta 400 g (10 arkuszy) przygotuj dwie duże okrągłe blachy, wysmaruj oliwą. Możesz przygotować małe banice. Potrzebne wtedy będzie jedno naczynie na każde dwa arkusze ciasta. Rozgrzej pół szklanki oliwy (100 ml) z połową kostki masła (100 g). Na 10 arkuszy ciasta przygotuj dwa farsze.
nadzienie
Bazą farszu zawsze są:
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu
wariant 1
- 1,5 opakowania pokruszonej fety (twardej)
- wymieszaj, zostaw niewielkie grudki w mieszaninie
- można do nadzienia dodać żółty tarty ser, ale danie staje się ciężkostrawne
wariant 2
- 3/4 opakowania sera feta pokruszyć
- dodać taka sama objętość zieleniny, czyli:
- sparzonego i posiekanego szpinaku
- garść pietruszki
- 2 ząbki czosnku,
- dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową
- garść orzechów włoskich (opcjonalnie)
wariant 3
- 150 g sera białego
- garść sparzonych rodzynek
- garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- miód (opcjonalnie)
Przygotuj mokrą ściereczkę i dokładnie przykrywaj płaty ciasta podczas robienia banicy.
Ciasto maluj masłem z oliwą, nakładaj farsz jak na naleśnik, zwijaj i formuj z rulonów ślimak na blasze tortownicy. Wierzch także obficie pomaluj tłuszczem.
Piecz banice w temperaturze 1800 C przez 20 min z termoobiegiem lub 30 – 40 min w piekarniku z włączonymi grzałkami góra – dół.
2 thoughts on “баница – banica”
Comments are closed.