Wersja o rodowodzie romańskim – kawa jako baza i dodatki np. croissant, brioszka lub inne słodkawe pieczywo, konfitura. W tym wydaniu polecamy do kawy chałkę z serkiem mascarpone i owocami. Mascarpone powstaje ze śmietany, może mieć nawet 80% tłuszczu, zatem takie śniadanko dostarczy dużo energii na rozpoczynający się poranek.
Wersja z północy kontynentu, anglosaska: jajka sadzone, smażone kiełbaski, fasolka z pomidorowym sosie i tosty.
Opcja witariańska – mnóstwo owoców i warzyw na surowo.
Śniadanie na gorąco, tam gdzie klimat człowiekowi nieprzychylny. Zupa pho z makaronem i mięsnymi dodatkami.
Bliższa nam geograficznie klasyczna zupa mleczna z płatkami owsianymi, makaronem, ryżem, manną lub zacierkami. Opcja hipsterska na mleku roślinnym z bakaliami. A w pełnym słońcu października pozuje wegańska pełnoowsiana – płatki owsiane i takież mleko.