Najlepsza lemoniada jaką piłam. Ten kolor, smak i aromat towarzyszą mi od dzieciństwa… Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam staromodną lemoniadę, zdecydowanie nie pozwoliła o sobie zapomnieć nie tylko mnie, ale i całej rodzinie.

Zielone szklanki z żółtymi słomkami wypełnione lemoniadą, w tle cytryny i pałeczka cukru.

Przepis na staromodną lemoniadę znalazłam lata temu w Książce kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza napisanej przez Kate Macdonald Buttler (wyd. Nasza Księgarnia).

Sycylijskie cytryny od InCampagna nie mają sobie równych. Smakują inaczej od tych traktowanych chemią i zrywanych przedwcześnie, ogólnodostępnych w handlu. Teraz, gdy grupa zakupowa sprowadza dla nas ekologiczne cytrusy z Sycylii, przepis na tą staromodną lemoniadę, tym bardziej wart jest przypomnienia i udostępnienia.

Ingrediencje:

  • 375 g cukru trzcinowego jasnego Bioveri
  • 375 ml wody
  • drobno starta skórka z 1 ekologicznej cytryny
  • 375 ml szklanki soku wyciśniętego z cytryn
  • zimna źródlana woda – 10 ½ szklanki*
  • opcjonalnie: plasterki cytryny, świeże listki mięty, kostki lodu

Utensylia:

  • duży garnek
  • tarka
  • szklanki-miarki
  • drewniana łyżka
  • wyciskacz do soku
  • litrowy słój z zakrętką
  • szklaneczki

Wykonanie:

Odmierz potrzebną ilość cukru i wody, wymieszaj w garnku razem z drobno startą skórką z cytryny. Postaw garnek na ogniu i doprowadź płyn do wrzenia, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotuj 5 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Do schłodzonej wody z cukrem dodaj sok z cytryn. Wlej syrop lemoniadowy do słoja i mocno zakręć słój, a następnie wstaw go na 2-3 tygodnie do lodówki.

Przed podaniem lemoniady włóż do szklaneczek po dwie kostki lodu i nalej lemoniadowego syropu do wysokości 1/4 szklanki (ok. 60 ml). Uzupełnij szklanki zimną źródlaną wodą (ok 180 ml), a następnie zamieszaj.

Szklanki wypełnione staromodną lemoniadą dodatkowo możesz udekorować plasterkiem cytryny i/lub świeżymi listkami mięty.

Jeśli masz ochotę przygotować różową lemoniadę, do słoja z syropem dodaj 1/2 szklanki (125 ml) soku z granatów lub wiśni.

* Stopień rozcieńczenia syropu i użyte dodatki to kwesta osobistych preferencji smakowych. Staromodna lemoniada przygotowana według proporcji podanych w oryginalnym przepisie może dla niektórych być zbyt słodka. Jeśli więc wolisz mniej słodkie napoje dodaj do niej więcej wody.

Buon appetito.

A.C.

Ciąg dalszy cytrynowych przepisów nastąpi wkrótce… szukajcie #cytrynowo #cytrusowelove