Za sprawą tłustego czwartku pływamy w tłuszczu, na tapet trafiły kolejne wpisy, tym razem o tłuszczach trans. W jednych witrynach (1) przeczytamy, że źródłem tłuszczów trans są:
- produkty smażone na tłuszczach roślinnych, wyjątek olej kokosowy
- oleje roślinne poddane wysokiej obróbce termicznej np. słonecznikowy, rzepakowy, wyjątek oleje stałe i oliwa z oliwek
- I twierdzenie z którym na szczęście nie wszyscy muszą się zgodzić – aby wybrać tłuszcz do smażenia należy kierować się składem kwasów tłuszczowych jak najmniej WNKT omega 3 i 6
Dlaczego dystansuję się od tych kategorycznie objawionych prawd? Po prostu sprawdzam.
Źródłami wiedzy o tłuszczach są… szkolenia grupy ajwen i książka jej guru. Zaś ajwen sprzedaje książki, diety i apki. Autorka artykułu na tyle wierzy swoim mocodawcom, że bezkrytycznie zamieszcza tabelę z zawartością kwasów tłuszczowych w olejach i niestety ani słowa o olejach wysokooleinowych. Żenujące na stronie ajwen wydaje mi się nie tylko odwołanie do definicji z wikipedii, ale błędy merytoryczne takie jak użycie w piramidzie żywności określenia ryż paraboliczny (z ang. parboiled czyli wstępnie poddany obróbce) (2).
Jeśli zatem miałabym sugerować się tak jednostronnym opisem świata tłuszczów, to równie dobrze można sięgnąć do portalu smażymy.pl i przeczytać dla odmiany: głównym źródłem kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans są częściowo uwodornione oleje roślinne. Informacje zawarte w portalu w przeważającej mierze powstały na bazie artykułów w czasopismach i publikacjach książkowych.
Komu więc w dobie internetu dowierzać? Nikomu. Sprawdzać wiarygodność. Jeśli nie mam czasu na sprawdzanie, to stosuję zasadę ograniczonego zaufania – nie jem. Ale, że powziąwszy taką zasadę nie mam co jeść? No to może jednak znajdę na to czas, skoro bez pożywienia nie dam rady?
Moje ustalenia w kwestii tłuszczów trans w najbliższym wpisie.
(1) https://mojasymbioza.pl/2018/07/uwodornione-roslinne-tuszcze-trans-twoj.html/
(2) https://www.ajwendieta.pl/smietany-tesco/
1 thought on “tłuszcze trans – komu ufać?”
Comments are closed.