Wraz z kolejną dostawą od InCampagna pojawiły się nie wiadomo skąd nuty nostalgii za minionym… Unosiły się w powietrzu, kręciły w nosie i żołądku, aż w końcu uruchomiły wspomnienia o dawno zapomnianym spotkaniu… z lemon curd… Kiedyś można go było znaleźć w pierwszych w Częstochowie prawdziwych delikatesach, wśród innych produktów równie ekskluzywnych co drogich, jednak cechujących się (jak nam się na tamte czasy wydawało) dobrym składem. Delikatesy już dawno odeszły w niebyt i niepamięć. Lemon curd można zamówić w Internetach, ALE… robi nam różnicę zasadniczą… nie szukamy już tylko dobrego, prostego składu i wysublimowanego smaku, lecz oczekujemy produktu, którego składniki będą posiadały certyfikat BIO. Ot arystokracja wśród żywności…
Wzmianki o lemon curd w brytyjskiej tradycji kulinarnej pojawiają się już w pierwszej połowie XIX w. Przepis przez lata ewoluował do wersji znanej obecnie. Aby w pełni cieszyć się jego smakiem, niezbędne są składniki najwyżej jakości: cytryny, żółtka jaj, masło i cukier oraz dobry przepis.
Po długich poszukiwaniach idealną recepturę znalazłam u Michel Roux – jednego z najbardziej cenionych szefów kuchni na świecie, nagradzanego nie tylko gwiazdkami Michelina. A składniki prima sort to nie problem dzięki grupie zakupowej… Zatem do dzieła.
Ingrediencje:
- 200 g masła pokrojonego w kostkę
- 200 g drobnego cukru Bioveri
- startą skórka i sok z 3 cytryn (140 ml, 146 g)
- 4 żółtka
Utensylia:
- rondel/mały garnek
- miska żaroodporna
- trzepaczka
- słoiki typu Weck 2 szt. – 350-370 ml
Wykonanie:
W żaroodpornej miseczce umieszczamy masło, cukier oraz skórkę i sok z cytryn. Stawiamy ją na rondlu z lekko gotującą się wodą, ale tak aby nie miała z nią bezpośredniego kontaktu. Po kilku minutach masło zacznie się roztapiać. Roztrzepujemy trzepaczką, aż cukier rozpuści się, a masa stanie się jednolita.
Do masy dodajemy żółtka i energicznie je ubijamy przez około 10 min ciągle podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Masy nie doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy ją do słoja typu weck i od razu zamykamy lub do kamionkowych miseczek i przykrywamy folią spożywczą. Studzimy i wkładamy do lodówki.
Lemon curd podajemy bezpośrednio w słoju lub w kamionkowych miseczkach. Brytyjczycy jadają z nim m.in. grzanki z bułki maślanej lub drożdżowej…
Buon appetito.
A.C.
Ciąg dalszy nastąpi wkrótce… szukajcie #cytrynowo #cytrusowelove