Doskonałe na leniwy letni obiad. Gdy mamy nadmiar twarogu, który miał być wykorzystany do czegoś zupełnie innego. Jeśli nie mamy twarogu, kluski możemy zastąpić zwykłym makaronem.
Prosty skład, szybkie wykonanie. A smakuje i wygląda wprost obłędnie. Na bazie tego przepisu można tworzyć wiele wariacji z innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi: porzeczkami, borówkami, leśnymi jagodami… Co tylko przyjdzie nam do głowy. Ilość cukru należy wtedy dopasować do słodkości owoców.
Ingrediencje:
kluski:
- 300-360g twaróg tłusty eko Nowak
- 1 jajko
- 10g budyń waniliowy (proszek)
- 1-1,5 łyżki cukru pudru
- 100g mąki orkiszowej
Wykonanie:
Twaróg przetrzeć przez sitko lub wycisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać łyżką w misce. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek, na posypanej mąką stolnicy. Wałek pokroić na kluski o kształcie kopytek. Gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty.
Na patelnię wrzucić jagody. Dodać cukier. Podgrzewać przez kilka minut. Gdyby owoce puszczą sok, należy go zredukować. Dodać ugotowane kluski. Chwilę podgrzewać.
Wyłożyć na talerz i udekorować śmietaną lub jogurtem.
Buon appetito.