Marchewka na nowo. Są przepisy na użycie marchewki oczywiste – wywar warzywny, mięsny, sałatka warzywna, marchewka z groszkiem, surówka. Dzięki erwuesowym praktykom dołączają do nich rzadziej stosowane: marchewka kiszona, w zalewie na zimę, a teraz kluski. Mimo tegorocznych uprzedzeń wobec marchewki, polecam w ślad za Kukbuk na letni obiad.
składniki
- 1kg marchewki
- 1 jajko
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- mąka
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
- olej
- garść liści szałwii
- masło
- parmezan lub pecorino
wykonanie
- marchewkę ugotować w osolonej wodzie, zblendować i wystudzić
- dodać mąkę (ile zabierze masa, może to być ok. 200g)
- doprawić
- zagotować i posolić wodę
- najpierw uformować jedną kluskę między łyżkami, aby sprawdzić czy się nie rozpadnie w gotowaniu, gotować 3min. w razie konieczności dodać trochę mąki,
- formować kluski, gotować, po czym schłodzić pod zimną wodą na sicie
- listki szałwii smażyć na oleju aż staną się chrupkie
- dodać masło i rozpuścić
- wrzucić na patelnię kluski, odrobinę podgrzać
- w ostatniej chwili przed podaniem posypać parmezanem lub podobnym serem
2 thoughts on “marchewka na nowo”
Comments are closed.