Domowej roboty orzechowe lody. Modnie jest obecnie wykorzystywać w kuchni pistacje, zatem do zdjęcia właśnie one. Ale deser lodowy można zrobić w oparciu o „orzeszki” ziemne, migdały, orzechy włoskie czy laskowe, a nawet sezam.

składniki

  • 200 g bananów (ok. 2 sztuki) dojrzałe
    są słodsze, ale kolor lodów ciemnieje
  • 15 g oleju kokosowego może być extra vergine
  • 80 g wybranej pasty orzechowej, masła orzechowego, tahini
  • prażone i rozdrobnione orzechy/nasiona tylko z Bioveri (gwarancja świeżości i smaku)

przygotowanie

  • miksujemy olej z pastą orzechową,
  • dodajemy banany,
  • miksujemy do uzyskania jednolitej masy,
  • dodajemy rozdrobnione orzechy
  • przekładamy masę do foremek na lolipopsy/lody/lizaki
  • zamrażamy