Ciasto powstawało na szybko, na wizytę bowiem zapowiedziała się długo oczekiwana gościni. Trzeba było stanąć na wysokości zadania, podjąć kawą i ciastem z sezonowymi owocami. W zasadzie nie było wyboru – truskawki. Tym razem w roladzie biszkoptowej.
składniki
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 100 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- owoce sezonowe
- śmietana 36%
- łyżka cukru
- ew. mascarpone
wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy natłuszczonym papierem. Do miski przesiewamy mąkę i sodę z kwaskiem. Jajka trzeba dobrze ubić z cukrem, Mąkę dodajemy do jajek w trzech porcjach, mieszamy uważnie szpatułką od dołu miski.
Ciasto wylewamy na blachę, delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy 10 – 11 minut. Wyjmujemy z piekarnika i chwilę (maksymalnie 5 minut) studzimy. Przykrywamy biszkopt czystą ściereczką, odwracamy na brzuszek i zdejmujemy papier. Rolujemy ciasto razem ze ściereczką, pozwalamy ostygnąć.
W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę lub mieszankę bitej śmietany i serka mascarpone, albo inny ulubiony krem. Wymalować nim biszkopt po ostudzeniu, dodać pokrojone sezonowe owoce. Złotą skórkę można posypać cukrem pudrem, polać strużkami czekolady – jak komu wyobraźnia podyktuje.
Użyhć należy truskawek certyfikowanych lub usunąć z nich przynajmniej pestycydy.