Marchewka na nowo. Są przepisy na użycie marchewki oczywiste – wywar warzywny, mięsny, sałatka warzywna, marchewka z groszkiem, surówka. Dzięki erwuesowym praktykom dołączają do nich rzadziej stosowane: marchewka kiszona, w zalewie na zimę, a teraz kluski. Mimo tegorocznych uprzedzeń wobec marchewki, polecam w ślad za Kukbuk na letni obiad.

składniki

  • 1kg marchewki
  • 1 jajko
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • mąka
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
  • olej
  • garść liści szałwii
  • masło
  • parmezan lub pecorino
marchewka na nowo - kluski z masłem szałwiowym i parmezanem

wykonanie

  • marchewkę ugotować w osolonej wodzie, zblendować i wystudzić
  • dodać mąkę (ile zabierze masa, może to być ok. 200g)
  • doprawić
  • zagotować i posolić wodę
  • najpierw uformować jedną kluskę między łyżkami, aby sprawdzić czy się nie rozpadnie w gotowaniu, gotować 3min. w razie konieczności dodać trochę mąki,
  • formować kluski, gotować, po czym schłodzić pod zimną wodą na sicie
  • listki szałwii smażyć na oleju aż staną się chrupkie
  • dodać masło i rozpuścić
  • wrzucić na patelnię kluski, odrobinę podgrzać
  • w ostatniej chwili przed podaniem posypać parmezanem lub podobnym serem