składniki
wyparzanie jaj
- do wszystkich deserów, majonezów używamy tylko wyparzanych jajek
- jajka wyjmujemy z lodówki na 2-3 godziny przed wyparzaniem
- delikatnie przemywamy octem
- wkładamy jajka do wrzątku na 10 sekund
przygotowanie deseru
- twaróg blendujemy z miękkim masłem
- żółtka z cukrem ucieramy na kogel mogel
- rodzynki moczymy w wodzie/alkoholu
- siekamy bakalie na wielkość rodzynek
- wszystkie składniki mieszamy
- wykładamy na płótno lub dwukrotnie złożoną gazę
- tłumoczek umieszczamy na sicie,
- podkładamy miskę na ewentualny odciek,
- na ułożony w sicie deser przykryty tkaniną nakładamy talerz i obciążamy
- po nocy w lodówce pascha jest gotowa
forma na paschę
W sprzedaży są obecnie papierowe formy w których pieczona jest drożdżowa baba – tradycyjna ukraińska „paska” podobna do panettone.
Formy do paschy zwane pasocznicami miały kształt ściętej piramidy. Robione z drewna lipowego, łączone były klinami lub wiązane. Deser można formować w chińskim, wysokim sicie, dowolnym durszlaku, spotkałam się też z porcjowaniem go do szerokich szklanek, wtedy sito służy tylko przez czas odprowadzenia namiaru cieczy.


Sezonownik powstał w ramach akcji, której partnerem jest FaniMani.pl
